Vlieland, fietseiland

Vlieland, fietseiland

Vlieland is vanuit het westen het tweede eiland van de Waddeneilanden, gelegen tussen Texel en Terschelling. Vlieland heeft iets meer dan 1100 permanente bewoners die bijna allemaal in het enige dorp Oost-Vlieland wonen. Oost- Vlieland is een beschermd dorpsgezicht met maar liefst 39 monumentale gebouwen. De inwoners werken bijvoorbeeld bij de gemeente of Staatsbosbeheer, maar de meeste inwoners leven van het toerisme, dat voor de grootste bron van inkomsten op het eiland zorgt.

Autoluw

Vlieland is autoluw. Dat wil zeggen dat alleen bewoners een ontheffing hebben om met een auto op het eiland te rijden. Er rijdt wel een lijnbus of je kunt je met een taxi of elektrische tuktuk laten vervoeren. De auto heb je op Vlieland ook niet echt nodig door een uitgebreid fietspadennetwerk. Deze met schelpen verharde paden bieden  een prachtige gelegenheid om vele plaatsen op het eiland te leren kennen.

Je kunt je auto dus ook niet meenemen naar Vlieland. De veerboot gaat vanuit Harlingen en hier zijn diverse mogelijkheden om de auto te parkeren, zowel overdekt als niet overdekt. De meesten bedrijven die parkeerplaatsen aanbieden hebben een pendelbus rijden tussen het parkeerterrein en de terminal van Rederij Doeksen. Deze pendelbussen sluiten ook aan op de aankomst en vertrek van de veerdienst.

Fietsen op Vlieland

Juist doordat Vlieland autoluw is en een uitstekend fietsnetwerk heeft, is het er heerlijk om te fietsen. Je kunt bij verschillende verhuurbedrijven een fiets huren. Uiteraard hebben ze een uitgebreid assortiment met toerfietsen, kinderfietsen (of kinderzitjes), elektrische (bak)fietsen en tandems.

Vlieland is ook mooi om per fiets te verkennen omdat het een afwisselend landschap heeft. Een mooi glooiend  duinlandschap, polder, kwelders en bossen.

Het Bomenland, het verst gelegen bos vanaf het dorp, is één van de oudere boscomplexen, aangelegd door de mens met dennen en sparren. Het fietspad loopt er dwars door het bos. De sparren zijn aan het einde van hun omloop en worden vervangen door loofbomen. Door het Bomenland is tevens een wandelroute van Staatsbosbeheer aangelegd. Deze is wandeling is 3,5 kilometer en is te volgen aan de hand van de paaltjes met de gele banden.

Fiets door Kroon’s Polders en Meeuwenduinen. Dit zijn belangrijke broed- en foerageergebieden. In de Meeuwenduinen broeden veel (kok)meeuwen in het voorjaar. In Kroon’s Polders zijn wel zeventig vogelsoorten te vinden.

Vakantiehuisje

Van zo’n lekker eiland als Vlieland wil je natuurlijk enkele dagen genieten. Zoek dus je  vakantiehuisje zodat je na je fietstocht lekker op de bank kunt bijkomen. Of zoek een huisje met een lekkere sauna natuurlijk.

In je vakantiehuis bereid je een goede maaltijd of loop of fiets nog even naar Oost-Vlieland naar één van de restaurants.

De volgende dag kun je nog fietsen naar De Vliehors. Dit is een enorme zandvlakte van wel 25 vierkante kilometer. Vroeger lag hier het dorp West-Vlieland, maar dat is in de 18e eeuw in zee verdwenen.

Plaats een reactie